Zoeken in Visit Beernem

5 verborgen plekjes in Beernem

Friday
12
June
2020
12/6/2020

1. De Kooldreef en het Pelderijn

Sint-Joris, het kanaaldorp van de lattenklievers. Het kanaal was belangrijk voor Sint-Joris, via deze waterweg werden de lattenklievers voorzien van dennenstammen om deze uitgestorven ambacht uit te oefenen.


Centraal in het dorp heb je het Pelderijn. De herkomst is van Pilori (schandpaal). Hier staat ook een vrijheidsboom. Naast het Pelderijn kan je de mooie Kooldreef terugvinden die samen met het Pelderijn het dorpsplein met kasteel de Lanier verbindt.

Tip

Ga eens picknicken in de Kooldreef.

2. De Govaertskapel

Deze kapel werd gebouwd in 1884 in opdracht van de familie Govaert. Ze is gebouwd in neogotische stijl en is vanuit de Beekstraat niet zichtbaar. De ommegang rond de kapel werd pas later toegevoegd, vermoedelijk rond de Tweede Wereldoorlog.


De kapel wordt ook wel eens de “Bedevaartskapel” genoemd en is een genezingskapel toegewijd aan Maria. In de kapel is dan ook een beeld van de gekroonde Maria te zien. Rondom de kapel zijn er zeven kleine ommegangkapellen gebouwd die elk één van de Zeven Smarten van Maria vertegenwoordigen.
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werden heel wat processies georganiseerd. De kapel werd toen haast dagelijks bezocht door de bevolking van Oedelem die in angst en onzekerheid leefde. Een ware oorlogsdevotie- kwam toen op gang.

Praktisch

  • Adres: Beekstraat - 8730 Beernem

3. Natuurgebied Gevaerts-Noord

Het natuurgebied Gevaerts-Noord bevindt zich langs de oevers van het kanaal Gent-Brugge, in de vallei van de Zuidleie. Die oevers zijn de favoriete broedplaats voor ijsvogels en oeverzwaluwen. In de zonnige open plekken gonst het van de vlinders en insecten. Via klaphekkens kun je het hele jaar door het natuurreservaat vrij in en uit.

Praktisch

  • Starten kan ofwel aan de Beernembrug (komende van Beernem/Sint-Joris), of ter hoogte van de Keersluis (Komende van Moerbrugge).

4. Gedenksteen Slag op het Beverhoutsveld

Dit 483 hectare grote, desolate akker- en weidegebied beslaat zowel delen van Beernem als van Oostkamp. Het Beverhoutsveld dateert reeds uit de 13de eeuw. Toen was dit veld in bruikleen van de aanborgers, de omwonenden en lieten ze er hun vee grazen. Hier vond ook op 3 mei 1382 de Slag op het Beverhoutsveld plaats.

Deze gedenksteen is nog een stille herinnering van het treffen tussen de Bruggelingen en de Gentenaars.

5. De trage weg in Oostveld

Copyright Kristal Foto

De parochie Oostveld ligt in de deelgemeente Oedelem en telt ongeveer 1000 inwoners. Het ligt drie kilometer ten oosten van het dorpscentrum van Oedelem. Oostveld ligt in het landelijk gebied tussen Oedelem, Beernem en Knesselare, op de cuesta Zomergem-Oedelem.

De trage weg in Oostveld verbindt de Nonnedreef met de Kattenberg en de Schaerestraat. Je wandelt door een licht glooiend landschap met mooie vergezichten, afgewisseld met akkers met grazend vee en gewassen.