Zoeken

Sint-Joris was lange tijd een dunbevolkte regio, een desolaat heidegebied dat deel uitmaakte van het historische Bulskampveld. Een edelman zou er in de 10e eeuw een kapel gebouwd hebben omdat hij uit de handen van struikrovers werd gered. De kapel werd een kerk en Sint-Joris-ten-Distel een bedevaartsoord. Van oudsher wordt in de kerk van Sint-Joris gesmeekt om genezing van huidziekten.

De kerk, opgetrokken in Louis Philippe stijl, dateert uit de 19e eeuw en herbergt een Van Peteghemorgel uit eind de 18e eeuw. Het pronkstuk is evenwel het gepolychromeerd Sint-Jorisbeeldje uit de 15e eeuw. Naar het gebruik van die tijd werd de patroonheilige uitgebeeld met de trekken van Philips de Schone, Habsburgse vorst en graaf van Vlaanderen van eind 15e tot begin 16e eeuw.

De distels aan de voet van de draak doen vermoeden dat het beeldje speciaal voor Sint-Joris-ten-Distel werd gemaakt. Het beeldje reisde al de wereld rond voor prestigieuze tentoonstellingen en werd in augustus 2000 gestolen. Dankzij een oplettende Parijse antiekhandelaar kwam Sint-Joris terug naar huis.

In het dorp zijn het centrale pleintje, het ‘pelderijn’ (van het woord pilori of schandpaal) en de Kooldreef die het dorpsplein met het kasteel de Lanier verbindt, getuigen van de middeleeuwse heerlijkheden Sint-Joris en Waterland-Van den Berghe.

Tip: Natuurwandeling rond De Miseriebocht (7,9 km)

Start-en eindpunt

Afstand

Type route

Prijs

Bijlages

Openingsuren

Toegankelijkheid

No items found.
No items found.
Kanaaldorp Sint-Joris
Nood aan meer informatie?

Kom gerust langs in ons infoloket voor extra tips, hotspots, wandelkaarten en advies op maat.

Tips in de omgeving van

Kanaaldorp Sint-Joris

Andere suggesties.

Bekijk alle suggesties