Zoeken

Mysterie in de bossen

.
Mysterie in bossen

Mysterie in de bossen van Vlaanderen

In het provinciaal domein Bulskampveld verwijst een grafmonumentje naar de eerste van de ‘moorden van Beernem’. De feiten werden geromantiseerd in de TV1-serie ‘De Bossen van Vlaanderen’ en spreken tot op vandaag tot de verbeelding.

Burgemeester de Vrière hield wel van een avontuurtje, en op een dag bezweek hij voor de charmes van de echtgenote van baron d’Udekem d’Acoz (inderdaad, familie van…). Op zich geen groot nieuws, maar in 1915 werd het lijk van de bedrogen echtgenoot teruggevonden in de omgeving van ’t Aanwijs. De eerste van een serie moorden, tot op de dag van vandaag nog steeds in een waas van mysterie gehuld…

Film en fietsroute “Zaak: De Zutter”

In 2016 kwam de film ‘Zaak: De Zutter’ van Katrien Ryserhove uit. De film vertelt het verhaal over de mysterieuze moord op boerenzoon Hector De Zutter in 1926. Op 8 November 1926 is Hector De Zutter niet thuisgekomen na een nachtje stappen. Zijn zus Julienne gaat op zoek naar haar broer.  Ze start haar zoektocht bij het Zurkelkasteeltje.

N.a.v. de film heeft het gemeentebestuur van Beernem de fietstocht "Zaak: De Zutter" uitgewerkt.  Het gemarkeerde traject begint bij het Zurkelkasteeltje (Brokantiek Reygerlo, Reigerlostraat 5).  De pijlen gidsen je naar Goed van den Bogaerde, het ouderlijk huis van de familie De Zutter. Je passeert Kasteel Bulskampveld, Kasteel Drie Koningen en het vroegere café De Linde. Je fietst langs het kanaal en de oude Miseriebocht.

In een lus van 25 kilometer fiets je Beernem rond en hou je dus halt bij enkele belangrijke plaatsen in het onderzoek naar de moord op Hector De Zutter en krijg je ook enkele plekken te zien waar de film is ingeblikt. Zo word je ondergedompeld in een authentieke sfeer.